Onze Stichting kent een rijke historie. Op 30 april 1936 werd voor het eerst de verjaardag van Prinses Juliana gevierd. Wij zijn begonnen als een vereniging die in opdracht van de gemeente de jaarlijkse kermis én Koninginnedag organiseerde. Veel inwoners van Houten, jong en oud, zijn opgegroeid met de activiteiten van de Oranjevereniging.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar ook de 4 meiherdenking bij en de 5 meiviering.

Sinds 8 februari 1996 zijn we een stichting geworden en zijn de activiteiten rond 4 en 5 mei aan een apart comité overgedragen. Sedert 2000 organiseren de beide comités samen alle festiviteiten rond de nationale feestdagen, waarbij het Oranjecomité zich concentreert op de verjaardag van onze Kroonprins (27 april) en Koninginnedag (30 april) en het 4 en 5-meicomité op de dodenherdenking (4 mei) en de viering van de bevrijdingsdag (5 mei).
Op 30 april 1999 mochten wij Koninginnedag samen met de Koninklijke familie vieren.
Het was uitzonderlijk mooi weer en mede daardoor werd dit bezoek een groot succes.
Afgesproken was om de afstand tussen het Gemeentehuis en het Oude Dorp per fiets en paardentram af te leggen. De jonge Prinsen inclusief Prinses Marilène op de fiets, Hare Majesteit, Prins Claus, Prinses Margriet en de heer van Vollenhoven in de tram. Prins Claus nam het initiatief om toch met ‘mijn jongens’ mee te fietsen. Het werd een glorieuze fietstocht en dat moment zal Oranjeminnend Nederland niet gauw vergeten. En . . . wij ook niet!